Vă așteptăm în noua noastră locație din Strada Herăstrău nr. 29
La nivel global, aproximativ 422 de milioane de persoane trăiesc cu diabet, majoritatea în țările cu venituri mici și medii, iar 1,5 milioane de decese sunt atribuite direct diabetului în fiecare an. Incidența și prevalența diabetului au crescut constant în ultimele decenii.
La nivel mondial, se estimează că numărul persoanelor care trăiesc cu diabet va crește de la 540 de milioane în prezent la 643 de milioane până în 2030 și la 783 de milioane până în 2045, potrivit Federației Internaționale de Diabet.
Prediabetul este o stare în care nivelul glucozei din sânge este mai ridicat decât cel normal, dar nu suficient de înalt pentru a fi clasificat ca diabet de tip 2. Persoanele cu prediabet sunt expuse la un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2.
Nivelurile de glucoză din sânge sunt determinate prin două teste principale:
Pentru a fi diagnosticat cu prediabet, rezultatele testelor trebuie să fie în următoarele intervale:
Prediabetul oferă, totuși, o oportunitate de a preveni progresia către diabet de tip 2 prin modificări ale stilului de viață.
Diabetul este o afecțiune cronică caracterizată prin niveluri ridicate ale glucozei (zahărului) în sânge. Glucoza provine din alimentele pe care le consumăm și este principalul nostru combustibil energetic. Pentru a utiliza glucoza, corpul are nevoie de insulină, un hormon produs de pancreas. Diabetul apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când corpul nu poate utiliza eficient insulina produsă.
Fiecare tip de diabet are nevoie de o abordare specifică în ceea ce privește tratamentul și monitorizarea, dar scopul comun este menținerea nivelurilor de glucoză din sânge într-un interval cât mai normal posibil pentru a preveni complicațiile.
Sistemul imunitar atacă și distruge celulele beta din pancreas care produc insulină. Asta înseamnă că organismul nu poate produce insulină, iar persoanele cu diabet de tip 1 trebuie să-și administreze insulină zilnic. De obicei se dezvoltă la copii și adolescenți, dar poate apărea la orice vârstă.
Este cel mai comun tip de diabet și înseamnă că organismul nu produce suficientă insulină sau nu o poate utiliza eficient. De obicei apare la adulți, dar din ce în ce mai mult, se întâlnește și la copii, fiind asociat cu obezitatea, inactivitatea fizică și istoricul familial de diabet.
Apare la unele femei în timpul sarcinii și de obicei dispare după naștere. Totuși, aceste femei și copiii lor au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață.
Cauzele diabetului variază în funcție de tipul acestuia:
Simptomele comune ale diabetului includ:
Tratamentul diabetului depinde de tipul și severitatea acestuia:
Managementul diabetului include, de asemenea, monitorizarea periodică a nivelurilor de glucoză din sânge, menținerea unei greutăți corporale sănătoase, evitarea fumatului, controlul tensiunii arteriale și a nivelurilor de colesterol și screening-ul regulat pentru complicații.
Bolile metabolice sunt un grup larg de afecțiuni ale metabolismul, adică procesele prin care organismul transformă alimentele consumate în energia necesară pentru creșterea, funcționarea și repararea celulelor.
Printre cele mai cunoscute boli metabolice se numără:
O abordare personalizată în consultul de diabet și nutriție nu doar că oferă pacienților înțelegerea modului în care diferitele alimente influențează nivelurile de glucoză, ci ajută la abordarea unor alegeri alimentare potrivite.
Fiecare persoană cu afecțiuni metabolice are nevoi unice, iar ajustarea dietei pentru gestionarea eficientă și abordarea unui stil de viață sănătos este esențială în minimizarea riscului de complicații și pentru a îmbunătăți starea de sănătate.