Vă așteptăm în noua noastră locație din Strada Herăstrău nr. 29

Contactează-ne

Caută
Close this search box.

Vă așteptăm în noua noastră locație din Strada Herăstrău nr. 29

Chisturile la sân (chisturi mamare): cauze, simptome, metode de prevenție și tratament

Chisturile mamare sunt formațiuni sub formă de saci mici plini cu lichid, de regulă necanceroase (benigne), care se pot dezvolta în diferite zone ale sânului. În general, apar între 35 și 50 de ani, în premenopauză sau postmenopauză, dar pot fi prezente la orice vârstă.

Chisturile pot varia ca dimensiune și de cele mai multe ori, pot fi detectate prin palpare, însă microchisturile nu pot fi descoperite decât la un control medical.

Chisturile la sân pot dispărea după menopauză și în general, nu necesită tratament. Totuși, atunci când un chist devine mare și dureros, este nevoie de tratament sau de intervenție medicală. Marea majoritate a chisturilor sunt benigne, însă există posibilitatea existenței unor chisturi mamare complexe, care în 20% din cazuri pot fi canceroase.

Este important astfel, să te programezi periodic pentru consulturi mamare la o clinică specializată în patologia sânului, pentru a exclude alte posibile cauze ale prezenței chisturilor mamare.

Cuprins

·       Ce sunt chisturile mamare?

·       De câte tipuri sunt chisturile la sân?

·       Simptome și cauze ale chisturilor mamare

·       Diagnosticarea chisturilor mamare

·       Tratamentul chisturilor la sân

·       Prevenția formării chisturilor mamare

·       Întrebări și răspunsuri

·       Concluzie

 

Ce sunt chisturile mamare?

Chisturile mamare sunt mici formațiuni rotunde umplute cu lichid, care apar la nivelul sânilor și care la palpare se simt ca o mică veziculă, uneori putând fi mai tari. Chisturile pot apărea la un singur sân sau la ambii sâni și pot fi izolați sau grupați. Nu sunt formațiuni cancerigene, putând să dispară după un anumit timp.

Aproximativ 7% dintre femei vor avea un chist la sân la un moment dat în viață. Chisturile mamare pot fi descoperite prin autopalpare sau pot fi detectate prin ecografie sau mamografie; mai ales microchisturile.

De câte tipuri sunt chisturile la sân?

În funcție de complexitatea lor, chisturile mamare se pot împărți în trei tipuri:

Chist mamar simplu – este umplut în întregime cu lichid, neavând o zonă solidă. 90% din totalul chisturilor mamare sunt chisturi simple.

Chist mamar complex – este un tip de chist ce prezintă un amestec de elemente lichide și solide (conținut neomogen). În 20-25% din cazuri acest tip de chist poate avea origine cancerigenă, mai ales atunci când prezintă perete neomogen, cu vascularizații. În astfel de situații se recomandă efectuarea unei biopsii.

Chist mamar complicat – prezintă un conținut neomogen, având marginile neregulate. Acest tip de chist prezintă un risc de circa 2% de a fi de origine canceroasă, astfel că și pentru acest tip de chist diagnosticat, este nevoie de biopsie.

Din punct de vedere al dimensiunilor, chisturile la sân se împart în:

Microchisturi – sunt chisturi de câțiva milimetri diametru, fiind descoperiți numai în cadrul unor examene ecografice sau de mamografie.

Macrochisturi – aceste chisturi pot fi descoperite și prin palpare, având un diametru cuprins între 2,5 cm și 5 cm.

Simptome și cauze ale chisturilor mamare

Apariția unui chist la sân poate fi evidențiată de câteva semne specifice, precum:

  •   Apariția unei mici umflături moi dar ferme la nivelul sânului
  •  Formațiune rotundă sau ovală, cu margini netede și bine delimitate, care poate fi mișcată
  • Formațiune dureroasă sau sensibilă la atingere, mai ales înainte de menstruație
  •   Formațiunea poate crește în dimensiuni, înainte de menstruație
  •   Scurgere de lichid incolor, galben sau maroniu din mamelon
  •   După menstruație, chistul își reduce dimensiunea și nu mai doare

Prezența chisturilor mamare nu mărește riscul apariției cancerului la sân, însă acestea pot împiedica depistarea unor eventuali noduli la sân. De aceea, este importantă realizarea unor investigații de mamografie sau ecografie la sân.

Chisturile mamare se dezvoltă ca urmare a acumulării de lichid în interiorul glandelor din sâni, însă cauzele apariției lor nu sunt pe deplin elucidate. Se crede că fluctuațiile hormonale naturale pot fi o cauză în formarea lor. Chisturile mamare nu se dezvoltă de obicei după menopauză, când nivelul de estrogen scade.

Diagnosticarea chisturilor mamare

Chisturile pot fi descoperite în primul rând prin palpare, atunci când sunt destul de mari pentru a fi simțite sau atunci când devin dureroase. Însă, nu toate chisturile la sân pot fi detectate în acest fel. Unele formațiuni sunt descoperite în timpul mamografiilor, realizate în cadrul screeningului pentru cancerul la sân.

Un examen ecografic cu ultrasunete poate detecta dacă chistul prezintă noduli solizi sau alte formațiuni care ar putea fi pre-canceroase sau canceroase. Vizitele medicale de verificare sunt esențiale, mai ales atunci când un chist se mărește sau devine foarte dureros. Un medic specialist în obstetrică și ginecologie sau în chirurgie generală poate clasifica tipul de chist prezent și efectua o biopsie în cazul chisturilor complexe sau complicate.

De asemenea, în cadrul unui consult amănunțit, se poate exclude prezența a diferite formațiuni sau afecțiuni asemănătoare cu chisturile mamare, precum: hematoame, abces, galactocel, chist uleios de grăsime, dilatație de canal mamar sau necroză de țesut adipos.

Tratamentul chisturilor la sân

În funcție de tipul lor, chisturile mamare pot fi combătute în moduri diferite. Din fericire, în cele mai multe cazuri, nu este nevoie de tratament. Chistul mamar simplu, de mici dimensiuni, poate dispărea de la sine. Acesta nu trebuie decât supravegheat pentru a nu evolua. În unele cazuri, medicul poate recomanda un antiinflamator local.

Atunci când un chist devine dureros, voluminos sau provoacă disconfort, este nevoie de drenare prin puncție aspirativă cu o seringă specială, procedură realizată de către medic utilizând un ecograf, pentru vizualizarea exactă a chistului.

Chistul dispare după extragerea lichidului. Însă, dacă formațiunea persistă, redevine dureroasă și plină cu lichid, va fi nevoie de eliminare pe cale chirurgicală și de examen histopatologic. Chisturile complexe și cele complicate vor fi excizate chirurgical după efectuarea unei biopsii care determină natura lor.

Prevenția formării chisturilor mamare

Chisturile la sân pot apărea oricând, dar cu precădere după 35 de ani sau înainte de menopauză. Verificările zilnice prin palpare și mamografiile de rutină sunt cele mai eficiente metode de a depista prezența chisturilor de la nivelul sânilor. 

Un stil de viață sănătos reprezintă cel mai important factor în prevenirea chisturilor mamare.

Întrebări și răspunsuri

1. Chisturile la sân pot evolua în cancer?

Chisturile simple, întâlnite în circa 90% din cazurile de chisturi mamare, sunt întotdeauna benigne.

Chisturile complicate sunt în majoritatea cazurilor benigne, cu toate acestea, prezintă un risc de cancer mai mic de 2%.

Chisturile complexe prezintă un risc mai mare de a conduce la cancer, în medie între 14% și 23%.

2.  Prezența chisturilor mamare crește riscul apariției cancerului la sân?

Nu, chisturile mamare nu conduc la apariția cancerului la sân. Majoritatea chisturilor nu se transformă în tumori, pentru că cea mai mare parte sunt benigne. Riscul există doar pentru o mică parte din chisturile complicate. O mamografie poate detecta prezența altor probleme la sân.

3. După ce sunt eliminate, chisturile mamare mai pot reapărea?

Chisturile la sân pot reveni, putând fi chisturi care se umplu cu lichid sau chisturi noi. Chisturile recurente nu sunt periculoase, acestea fiind tratate la fel ca primul chist apărut.

4. Când trebuie să mă îngrijorez atunci când am un chist la sân?

Majoritatea chisturilor mamare sunt inofensive și nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Însă, este recomandat să mergi la un consult medical pentru ca un medic specialist să evalueze tipul de chist mamar apărut.

5. Ce complicații pot apărea atunci când există un chist mamar?

Majoritatea chisturilor la sân nu prezintă complicații, însă în unele cazuri se pot mări și deveni dureroase, având nevoie să fie drenate sau eliminate chirurgical de către medic.

Concluzii

Chisturile la sân nu sunt grave și nu pun viața în pericol, fiind destul de comune în rândul femeilor de peste 35-40 de ani. Însă, întotdeauna este mai bine să fii precaută, atunci când vine vorba de sănătatea ta.

Poți face o programare la o clinică specializată în sănătatea femeii și patologie mamară, pentru a afla mai multe informații atunci când suspectezi că ai un chist la sân. Medicul îți poate spune dacă este vorba de un chist simplu, cel mai des întâlnit, dacă este nevoie de extragerea fluidului sau excizare chirurgicală. 

La recomandarea specialistului poți realiza testări suplimentare, cum sunt ecografia de sân sau mamograma, pentru a elimina toate cauzele și a diminua îngrijorările.

De cele mai multe ori, femeile se simt ușurate când știu că apariția unui chist la sân este o afecțiune comună, care nu este periculoasă. Atunci când dorești să beneficiezi de un consult detaliat pentru sănătatea ta, poți veni cu încredere la Sphera Clinic, locul unde te bucuri atât de expertiză medicală, cât și de confort emoțional în momentele când ai nevoie.

Surse

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cysts/symptoms-causes/syc-20370284

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15691-breast-cysts

https://www.thewomens.org.au/health-information/breast-health/breast-cysts