![](https://spheraclinic.ro/wp-content/uploads/2024/12/analize-teste-hormonale-femei.webp)
În acest articol, vom descoperi care sunt analizele și testele hormonale pentru femei și în ce situații se recomandă efectuarea acestora, pentru restabilirea echilibrului hormonal și a sănătății.
Hormonii sunt substanțe chimice care reglează și coordonează o gamă variată de funcții în organism, fiind importanți în orice etapă a vieții unei femei. Hormonii sunt secretați și eliberați direct în sânge de glandele endocrine, care joacă un rol crucial în echilibrul a numeroase procese fiziologice, cum sunt creșterea, metabolismul, răspunsul la stres sau reproducerea.
Din păcate, acest echilibru se poate deregla din numeroase motive, ducând la alterarea producției, secreției și funcției hormonilor în organism și la apariția afecțiunilor și bolilor endocrine. Pentru femei, echilibrul hormonal este unul delicat, fiind esențial pentru menținerea funcțiilor vitale ale organismului, a fertilității, a sănătății și a calității vieții.
De aceea, este important să se realizeze teste pentru dereglări hormonale. Aceste analize medicale de endocrinologie evaluează în primul rând, nivelul unor anumiți hormoni din organism, pentru a identifica cauza simptomelor ce au condus la o anumită afecțiune sau dezechilibru hormonal.
Cuprins
- Sistemul endocrin: glandele endocrine și ce substanțe secretă fiecare?
- Dezechilibrele hormonale și cauzele lor
- Semne și simptome ale dezechilibrului hormonal
- Ce sunt testele hormonale la femei și de ce se recomandă?
- Tipuri de analize hormonale pentru femei
- Concluzii
Sistemul endocrin: glandele endocrine și ce substanțe secretă fiecare
Din sistemul endocrin fac parte totalitatea glandelor ce secretă hormoni care se eliberează direct în sânge, pentru a coordona anumite funcții ale organismului. Iată care sunt glandele endocrine și hormonii pe care îi secretă:
Hipofiza (glanda pituitară) – este o glandă situată median, la baza creierului, fiind formată din două părți – adenohipofiza (lobul anterior) și neurohipofiza (lobul posterior). Adenohipofiza secretă:
- Hormonul de creștere
- TSH (hormonul de stimulare al tiroidei)
- ACTH (hormonul adrenocorticotrop)
- LH (hormonul luteinizant)
- FSH (hormonul foliculostimulant)
- Prolactina
- Hormonul de stimulare al melanocitelor
Neurohipofiza secretă:
- Vasopresina (hormonul antidiurectic)
- Oxitocina
Tiroida – este o glandă aflată la baza gâtului și care produce hormonii T3 și T4, ce reglează metabolismul, creșterea și dezvoltarea generală a organismului.
Glandele paratiroide – sunt 4 glande de dimensiuni mici, aflate pe partea posterioară a tiroidei. Acestea secretă PTH, hormonul paratiroid, cu rol în reglarea nivelul calciului seric.
Glandele suprarenale – situate deasupra fiecărui rinichi, secretă o serie de hormoni (aldosteron, cortizol, hormoni androgeni, adrenalină și noradrenalină) implicați în răspunsul la factorii de stres, în reglarea metabolismului, sistemului imunitar sau tensiunii arteriale.
Pancreasul – este un organ vital, având rol atât digestiv, cât și endocrin. Pancreasul secretă hormonii insulină și glucagon, ce au rol în reglarea nivelului glucozei în sânge.
Ovarele și testiculele – organe ce produc hormoni sexuali feminini, precum estrogen, progesteron sau masculini (testosteron), cu rol în dezvoltarea sexuală și în reproducere.
Dezechilibrele hormonale și cauzele lor
Dezechilibrul hormonal poate apărea atunci când există prea mult sau prea puțin din unul sau mai mulți hormoni. Unele dezechilibre hormonale pot fi temporare, în timp ce altele sunt cronice. Iată câteva cauze care pot genera dezechilibre hormonale temporare și care sunt mai ușor de gestionat:
- Stresul
- Anumite medicamente
- Menopauza
- Sarcina
- Pubertatea
Există și situații când pot apărea dezechilibre cauzate de afecțiuni mai severe, precum:
- Adenoame sau tumori variate
- Vătămarea unei glande endocrine
- Boli autoimune
În toate aceste situații, un consult la medicul endocrinolog este esențial, pentru a se elimina diferitele cauze și a se determina care este originea dezechilibrului hormonal.
Semne și simptome ale dezechilibrului hormonal
Aproape fiecare aspect al funcționării organismului unei femei este legat de activitatea hormonală. În funcție de dezechilibrul hormonal prezent, pot apărea mai multe simptome diferite, care pot afecta metabolismul și starea generală de sănătate:
- Ciclu menstrual neregulat sau absent
- Creștere sau scădere rapidă în greutate
- Oboseală cronică
- Lipsă de apetit
- Probleme de fertilitate
- Sensibilitate neobișnuită la frig sau la căldură
- Dureri osoase sau fracturi frecvente
- Scăderea libidoului
- Anxietate
- Tremurături și nervozitate
- Sete excesivă și urinare frecventă
- Distribuție neregulată a grăsimii corporale
Aceste simptome nu sunt cauzate doar de o anumită boală endocrinologică sau de un dezechilibru hormonal, putând avea și alte origini. De aceea, este important consultul medical la o clinică specializată în sănătatea femeii și efectuarea unor teste pentru dereglări hormonale sau realizarea unui profil hormonal amănunțit.
Ce sunt testele hormonale la femei și de ce se recomandă?
Testarea hormonală pentru femei se concentrează de obicei, pe hormonii care joacă un rol important în pubertate, fertilitate, menopauză, dar și în funcționarea normală a organismului, fiind necesare pentru a confirma sarcina, a urmări menopauza, a detecta dezechilibrele hormonale și a înțelege cauza a numeroase probleme de sănătate.
Principalele scopuri ale testelor hormonale pentru femei sunt:
Diagnostic – identificarea cauzelor și simptomelor unui dezechilibru hormonal sau unei anumite afecțiuni ce poate avea origine endocrinologică.
Monitorizare – în urma unui anumit diagnostic legat de o afecțiune endocrinologică, testarea continuă poate fi realizată pentru a urmări orice modificări ale sănătății, inclusiv dacă tratamentul aplicat este eficient.
Screening – testarea hormonală poate fi folosită pentru a depista anumite probleme de sănătate înainte de apariția semnelor sau simptomelor. De exemplu, testarea anumitor hormoni poate fi efectuată în timpul sarcinii, pentru detectarea eventualelor probleme de sănătate ale fătului.
Tipuri de teste hormonale pentru femei
Există mai multe tipuri de teste hormonale pentru femei, ce sunt efectuate pentru evaluarea sănătății glandelor endocrine și realizarea unui profil hormonal:
Teste de menopauză și perimenopauză – sunt teste care confirmă dacă anumiți hormoni feminini implicați în ciclul menstrual (LH, FSH, estrogeni) sunt secretați și prezenți în sânge.
Teste ale funcției tiroidiene – sunt teste de sânge care măsoară nivelul hormonilor TSH, T3 și T4, pentru a detecta posibilele afecțiuni ale tiroidei, precum hipotiroidism sau hipertiroidism. Împreună cu testele de sânge, se poate efectua de asemenea, o ecografie tiroidiană, ce este o investigație imagistică non-invazivă, prin care se observă structura și eventualele anomalii ale glandei tiroide.
Aceste analize de tiroidă sunt recomandate atunci când apar anumite simptome specifice hipotiroidismului (lipsă de energie, oboseală cronică, extremități reci sau amorțite, sensibilitate la frig, amețeli sau somnolență) sau hipertiroidismului (modificări ale ciclului, ginecomastie, tremor, transpirații excesive, urinat des sau intoleranță la căldură).
Măsurarea nivelurilor de estrogeni din sânge – Nivelul de estrogeni (hormoni sexuali feminini) joacă un rol esențial în sănătatea reproductivă. De obicei, testele de sânge măsoară trei tipuri de estrogen: estrona (E1), estradiolul (E2) și estriolul (E3). Dezechilibrele hormonale cauzate de acești hormoni se manifestă prin: tulburări menstruale, menopauză precoce sau chiar infertilitate.
Analiza nivelurilor de estrogeni mai este recomandată și în timpul sarcinii pentru diagnosticarea anumitor malformații congenitale ale fătului sau în cazul monitorizării unei sarcini cu risc crescut.
Analiza nivelului de progesteron – acest hormon sexual feminin este secretat de ovare, având un rol esențial în ciclul menstrual, embriogeneză și sarcină. Nivelul său crește după eliberarea ovulului de către ovare și își continuă creșterea după concepție și apariția sarcinii. Măsurarea acestui hormon este indicată atunci când o femeie are dificultăți în a rămâne însărcinată, când întâmpină probleme în timpul sarcinii sau urmează un tratament medicamentos pentru infertilitate.
Analiza nivelului de FSH și LH – FSH-ul sau hormonul de stimulare foliculară este implicat împreună cu LH (hormonul luteinizant) în procesul de maturare al foliculilor ovarieni și în biosinteza estrogenului la nivel folicular. Analiza nivelurilor acestor doi hormoni este recomandată femeilor care au probleme în a rămâne însărcinate, atunci când ciclul menstrual este nereglat sau la debutul precoce al menopauzei. Sunt identificate astfel, posibilele cauze ale infertilității sau ale unor tulburări de ciclu menstrual.
Determinarea nivelului de prolactină – acest hormon secretat de hipofiză are rolul de a favoriza producția de lapte în perioada sarcinii și după naștere. Testarea are ca scop detectarea unei eventuale hiperprolactinemii, ce poate cauza tulburări ale ciclului menstrual, galactoree (secreție de lapte neasociată cu sarcina) sau infertilitate. Nivelul crescut de prolactină poate indica un adenom hipofizar, poate fi cauzat de anumite medicamente antidepresive, de o boală renală, de sindromul ovarelor polichistice sau de hipotiroidism. Nivelurile scăzute de prolactină pot indica de asemenea un adenom hipofizar sau altă disfuncție pituitară.
Măsurarea nivelului de cortizol – este numit și „hormonul stresului”, fiind secretat de glandele suprarenale și reglat de către hipofiză. Testarea nivelului acestui hormon la femei este indicată în caz de: oboseală cronică, creștere sau scădere bruscă în greutate, slăbiciune musculară sau pierderea poftei de mâncare. Nivelul crescut de cortizol poate indica o afecțiune a glandelor suprarenale, boala Addison sau sindromul Cushing.
În paralel cu analizele de sânge care determină nivelul de hormoni din sânge, se pot realiza de asemenea, examene imagistice, precum RMN / CT hipofizar sau pentru glandele suprarenale, pentru ca medicul endocrinolog să identifice posibile anomalii structurale ale acestor glande și să aibă un tablou complet astfel încât să prescrie un tratament adecvat.
Concluzii
Analizele și testele hormonale pentru femei sunt foarte importante, deoarece ajută la diagnosticarea și monitorizarea unor afecțiuni grave, precum tulburările tiroidiene, infertilitate sau diferite dezechilibre suprarenale, oferind indicii valoroase despre starea de sănătate hormonală în fiecare etapă a vieții.
De la reglarea ciclului menstrual și susținerea fertilității, până la gestionarea simptomelor menopauzei, testele hormonale sunt esențiale în luarea celor mai bune decizii privind tratamentele și schimbările de stil de viață.
Într-o lume în care stresul, alimentația dezechilibrată și factorii de mediu pot influența negativ sănătatea, monitorizarea regulată a hormonilor reprezintă o necesitate în viața fiecărei femei, pentru a-și înțelege mai bine corpul, astfel încât să se bucure de o viață echilibrată și sănătoasă pe termen lung.
Atunci când și tu dorești să beneficiezi de servicii și analize endocrinologice detaliate, Sphera Clinic îți oferă consultații realizate de specialiști în sănătatea femeii, precum și numeroase teste hormonale pentru femei, ce pot identifica o gamă variată de boli ale diferitelor glande endocrine, tulburări metabolice, tulburări de creștere și dezvoltare, care pot afecta semnificativ sănătatea.
Surse
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22673-hormonal-imbalance