Strada Herăstrău nr. 29

Contactează-ne

Caută
Close this search box.

Vă așteptăm în noua noastră locație din Strada Herăstrău nr. 29

Terapia de substituție hormonală și efectele asupra vieții sexuale – beneficii și riscuri

Terapia de substituție hormonală (HRT – Hormone Replacement Therapy) este un tratament utilizat pentru a ameliora simptomele menopauzei, precum bufeurile, transpirațiile nocturne, uscăciunea vaginală, modificările de dispoziție, riscul de osteoporoză sau libidoul scăzut.

După cum sugerează și numele, această terapie are rolul de a suplimenta sau substitui hormonii estrogen și progesteron, care scad pe măsură ce organismul se apropie de menopauză.

Nivelurile hormonale scăzute au un efect vizibil în organism. Uscăciunea vaginală și libidoul scăzut sunt factori care afectează calitatea vieții sexuale. Pentru femeile care manifestă aceste simptome, terapia de substituție hormonală poate fi soluția potrivită. În cazul bărbaților, atunci când se detectează un nivel scăzut de testosteron, li se poate administra acest hormon, pentru a îmbunătăți viața sexuală.

Combinația specifică și tipurile de hormoni utilizate în terapia HRT sunt atent calculate, pentru a se potrivi profilului unic de sănătate al fiecărui individ, maximizând astfel efectul terapeutic și minimizând riscurile asociate.

În acest articol, vei afla care sunt efectele HRT asupra vieții sexuale, precum și ce beneficii și riscuri implică acest tratament.

Metode de administrare a terapiei HRT

Terapia de substituție hormonală poate varia în funcție de tipurile de hormoni întrebuințați, de combinația dintre aceștia și de forma de administrare. Astfel, se disting mai multe tipuri de tratament HRT:

  • Terapia cu estrogen – în care se administrează doar hormon estrogen. Este recomandată femeilor care au suferit histerectomie.
  • Terapia combinată – cu estrogen și progesteron, pentru a proteja mucoasa uterină, scăzând riscul apariției cancerului endometrial.
  • Terapia cu testosteron – este recomandată bărbaților cu un nivel scăzut al acestui hormon.
  • Medicamentul Tibolon – este un steroid sintetic cu efecte similare estrogenilor, progesteronului și androgenilor, ajutând la ameliorarea simptomelor menopauzei și la îmbunătățirea funcției sexuale.

Ținând cont de nevoile și particularitățile fiecărei persoane, medicul poate recomanda una dintre aceste opțiuni.

Tratamentul de substituție hormonală se poate administra sub formă de comprimate orale, ce conțin o concentrație mai mare de hormoni. Poate fi, de asemenea, administrat cutanat, cu ajutorul plasturilor sau gelurilor transdermice, sau intravaginal, prin intermediul gelurilor sau inelelor vaginale.

Aceste alternative non-orale prezintă un risc mai scăzut de efecte secundare, datorită absorbției directe și evitării primului pasaj hepatic.

Beneficiile terapiei de substituție hormonală asupra vieții sexuale

Unele studii au demonstrat că prin intermediul stabilizării nivelurilor hormonale oferite de terapia HRT, se poate îmbunătăți substanțial disconfortul fizic resimțit la menopauză, ce conduce și la scăderea apetitului sexual. 

Una dintre principalele probleme sexuale întâmpinate de femeile la menopauză este uscăciunea vaginală, care poate provoca disconfort și durere în timpul actului sexual.

Terapia de substituție hormonală, prin administrarea hormonului estrogen, contribuie la lubrifierea și îmbunătățirea troficității țesutului vaginal, ameliorând astfel uscăciunea.

Mai mult, dovezile sugerează că HRT poate, de asemenea, să îmbunătățească starea de spirit și să crească nivelul de energie, fapt ce poate duce la creșterea libidoului.

Administrarea de testosteron bărbaților care prezintă un nivel scăzut al acestui hormon are efecte similare – creșterea dorinței sexuale și îmbunătățirea funcției sexuale.

Mulțumită acestei terapii hormonale, atât femeile, cât și bărbații experimentează adesea un efect pozitiv asupra sănătății sexuale, însoțit de o îmbunătățire semnificativă a calității vieții.

Riscurile potențiale și efectele secundare ale terapiei de substituție hormonală

Cu toate că HRT poate ameliora simptomele menopauzei, tratamentul nu este lipsit de anumite riscuri importante. Printre acestea se numără:

  • Formarea cheagurilor de sânge (tromboză venoasă profundă)
  • Accident vascular cerebral (mai ales în cazul tratamentului oral)
  • Risc ușor crescut de cancer mamar (în cazul terapiei combinate)
  • Boli cardiovasculare

Aceste riscuri variază în funcție de vârstă (femeile cu vârsta de peste 60 de ani prezintă risc mai ridicat), tipul de terapie hormonală administrată și istoricul medical. Începerea tratamentului la peste 10 ani de la instalarea menopauzei poate crește riscul de evenimente cardiovasculare.

Contraindicațiile acestei terapii includ: boli cardiovasculare active, tulburări de coagulare, sângerări vaginale de cauză necunoscută, afecțiuni hepatice severe sau cancer mamar activ sau în antecedente.

Profilul de risc diferă de la persoană la persoană, de aceea, o discuție personalizată cu un medic specialist este esențială pentru a evalua corect beneficiile și riscurile tratamentului.

Concluzii

Terapia de substituție hormonală reprezintă o opțiune de tratament potrivită pentru persoanele care doresc să-și recapete vitalitatea și să-și îmbunătățească experiențele intime în timpul menopauzei. Fiecare persoană care se confruntă cu astfel de probleme trebuie să evalueze cu atenție beneficiile acestei terapii în raport cu riscurile existente.

De aceea, un consult de specialitate este recomandat pentru a afla care sunt cele mai bune opțiuni pentru fiecare persoană. 

Consultarea cu un medic și monitorizarea atentă pe parcursul terapiei hormonale sunt pași importanți pentru a asigura o experiență pozitivă și sigură în utilizarea acestui tratament.

Consultă lista noastră de prețuri, fă o programare la Sphera Clinic, o clinică pentru sănătatea femeii mature.

WE SEE YOU

Solicită o programare