Strada Herăstrău nr. 29

Contactează-ne

Caută
Close this search box.

Vă așteptăm în noua noastră locație din Strada Herăstrău nr. 29

Uscăciunea vaginală – Ce este, cauze, simptome & opțiuni de tratament

uscaciunea vaginala

Uscăciunea vaginală, după cum sugerează și numele, este o afecțiune a vaginului care se manifestă prin lipsa lubrifierii acestuia, fiind cauzată de scăderea nivelului de hormon estrogen din timpul premenopauzei, menopauzei sau alăptării. În mod normal, mucoasa vaginală este lubrifiată cu ajutorul secrețiilor vaginale, care ajută la menținerea elasticității și care au rolul de a reduce frecarea și disconfortul în timpul actului sexual.

Deși este mai comună în timpul perimenopauzei și menopauzei, uscăciunea în zona intimă poate apărea la orice vârstă, din diferite cauze. Din fericire, există numeroase tratamente sigure și eficiente pentru un vagin uscat. În acest articol, vei afla care sunt cauzele uscăciunii vaginale, simptomele sale, cum se realizează diagnosticul și ce opțiuni de tratament există pentru această afecțiune.

Cuprins

  • Ce este uscăciunea vaginală și ce cauze are?
  • Care sunt simptomele uscăciunii vaginale?
  • Diagnosticul pentru uscăciune vaginală
  • Tratamente pentru uscăciune în zona intimă
  • Terapia PRP în ginecologie (PRP vaginal)
  • Metode de prevenire a uscăciunii vaginale
  • Întrebări și răspunsuri
  • Concluzii

Ce este uscăciunea vaginală și ce cauze are?

Uscăciunea vaginală este o afecțiune care se manifestă prin lipsa secreției și lubrifierii vaginului. Aceasta poate provoca durere în timpul șezutului, exercițiilor fizice, urinării și actului sexual. Secreția vaginală (leucoreea) este influențată de nivelul de estrogen secretat de ovare. Hormonul estrogen este responsabil de menținerea grosimii și lubrifierii mucoasei vaginului.

Atunci când nivelul de estrogen scade, pereții vaginali se subțiază, devin uscați și mai puțin elastici, având loc o atrofie vaginală. De cele mai multe ori, uscarea vaginului are loc în perioadele de premenopauză și menopauză, atunci când nivelul de estrogen fluctuează sau scade puternic. Însă există și excepții. Conform Cleveland Clinic, circa 17% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani manifestă probleme de uscăciune vaginală în timpul actului sexual (înaintea debutului menopauzei), iar peste 50% raportează această problemă după menopauză.

Iată care sunt principalele cauze ale apariției uscăciunii vaginale:

  • Scăderea secreției de estrogen odată cu înaintarea în vârstă
  • Hipogonadism feminin sau scăderea nivelului de hormoni sexuali – estrogen și progesteron
  • Nașterea și alăptarea
  • Insuficiență ovariană precoce
  • Tratament anticoncepțional sau hormonal
  • Tratament pentru cancer, inclusiv chimioterapie și terapie hormonală
  • Ovariectomie
  • Sindromul Sjögren, o patologie cronică autoimună
  • Stres, anxietate, depresie
  • Scăderea libidoului
  • Diabetul
  • Fumatul

După cum poți vedea, există o multitudine de factori de risc care pot cauza uscăciune vaginală la orice vârstă.

Care sunt simptomele uscăciunii vaginale?

Uscăciunea vaginală provoacă disconfort și durere în vagin, în special în timpul penetrării sexuale. Fără suficientă lubrifiere vaginală, frecarea în timpul actului sexual poate provoca durere și disconfort. Alte simptome includ: senzație de mâncărime, uneori de arsură, sângerare și durere după consumarea actului sexual, infecții recurente ale tractului urinar sau infecții fungice, senzație de urinare și scăderea libidoului.

În unele cazuri, un vagin uscat duce la mai puțină umiditate în zona organelor genitale externe. Aceasta lucru înseamnă că poți simți uscăciune sau iritație atunci când îmbraci lenjeria intimă sau în timpul activităților normale, cum ar fi atunci când stai așezată sau atunci când mergi. Toate aceste simptome contribuie la un disconfort prelungit și la scăderea calității vieții în general.

Diagnosticul pentru uscăciune vaginală

Atunci când ai o senzație de uscăciune în zona genitală, înseamnă că este nevoie de un consult ginecologic. Medicul specialist realizează mai întâi o anamneză și apoi examinează vaginul (examen clinic pelvian) pentru a observa starea acestuia. De asemenea, ginecologul poate cere realizarea unor teste de sânge pentru a măsura nivelul de hormoni sexuali – estrogen și progesteron.

În plus, medicul poate preleva un eșantion de scurgere vaginală sau de urină pentru a exclude alte cauze sau pentru a verifica dacă există infecție. Analizele de laborator pot fi completate, în unele cazuri, de testări mai specifice precum: ecografie transvaginală, histeroscopie sau colposcopie.

Tratamente pentru uscăciune în zona intimă

Vestea bună este că uscăciunea vaginală poate fi tratată, în funcție de cauzele sale. Iată câteva soluții eficiente, pe care medicul le poate recomanda pentru a trata uscăciunea în zona intimă:

  •   Cremă emolientă cu estrogen – conține o cantitate redusă de estrogen, fiind aplicată direct în vagin. Se aplică zilnic, apoi după ameliorarea stării, se poate utiliza săptămânal.
  •   Cremă vaginală hidratantă – nu conține estrogen, fiind pe bază de apă, aceasta având rolul de a lubrifia eficient vaginul.
  •   Lubrifiant vaginal – pe bază de apă, se utilizează înaintea actului sexual, pentru a ușura disconfortul resimțit.
  •   Dilatator vaginal – se folosește în cazul în care vaginul este îngustat pentru a crește elasticitatea țesutului.
  •   Tratament cu estrogen – Numit și terapie de substituție hormonală (TSH), acesta este indicat în special femeilor aflate la menopauză, prin administrarea orală de pilule cu estrogen.
  • Terapia PRP (plasma îmbogățită cu trombocite) în ginecologie reprezintă o tehnică inovatoare care utilizează propriul sânge al pacientei pentru a stimula regenerarea țesuturilor vaginale și pentru a trata diverse afecțiuni ginecologice, inclusiv uscăciunea vaginală

În funcție de caz, se pot utiliza una sau mai multe dintre aceste opțiuni de tratament.

Terapia PRP în ginecologie (PRP vaginal)

Terapia PRP (plasma îmbogățită cu trombocite), denumită și Terapia Vampir, poate fi utilizată pentru tratarea uscăciunii vaginale, având un rol important în stimularea regenerării țesuturilor și îmbunătățirea sănătății vaginale. Aceasta implică extragerea unei cantități mici de sânge de la pacientă, care este procesată pentru a obține plasma îmbogățită cu trombocite. Această plasma este apoi injectată în zona vaginală pentru a stimula producția de colagen, a îmbunătăți circulația și a promova vindecarea și regenerarea țesuturilor.

În cazul uscăciunii vaginale, care poate fi cauzată de factori precum menopauza, tratamentele hormonale sau vârsta înaintată, PRP ajută prin:

  1. Stimularea producției de colagen: Îmbunătățește elasticitatea și hidratarea țesutului vaginal.
  2. Creșterea fluxului sanguin: Ajută la revitalizarea țesuturilor vaginale, facilitând o lubrifiere mai bună.
  3. Reducerea inflamației: Poate ajuta la reducerea simptomelor neplăcute și la îmbunătățirea stării generale a mucoasei vaginale.

Aceasta poate reprezenta o opțiune pentru femeile care nu doresc să apeleze la tratamente hormonale sau care nu pot utiliza astfel de terapie din diverse motive. Totuși, este esențial ca un medic specialist să recomande această procedură, având în vedere istoricul medical al pacientei.

Terapia PRP este o opțiune non chirurgicală, minim invazivă, care poate oferi rezultate semnificative în redobândirea sănătății vaginale, reducând simptomele neplăcute și îmbunătățind confortul femeilor, mai ales în perioada post-menopauză.

Metode de prevenire a uscăciunii vaginale

Uscăciunea vaginală poate apărea din diferite motive, însă există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a reduce riscul apariției acestei afecțiuni:

  • Evitarea produselor iritante: parfumuri, creme sau sprayuri intime
  • Evitarea dușurilor vaginale, pentru că alterează secrețiile și flora naturală
  • Evitarea spălării vaginului cu săpun sau gel de duș, pentru că pot conduce la uscarea acestuia
  • Menținerea unei hidratări adecvate
  • Menținerea unei alimentații echilibrate
  • Realizarea de exerciții fizice regulate poate menține nivelul optim de hormoni

Ținând cont de aceste recomandări, riscul apariției uscăciunii vaginale este mult mai redus, iar calitatea vieții este vizibil îmbunătățită.

Întrebări și răspunsuri frecvente

1. Când ar trebui să merg la medic pentru uscăciunea vaginală?

Poți merge la un ginecolog atunci când această problemă îți afectează viața sexuală, când simți durere sau ai sângerări vaginale sau când uscăciunea zonei intime cauzează infecții recurente ale tractului urinar.

2. Există metode naturale de lubrifiere vaginală?

Uleiurile naturale de măsline sau de cocos pot fi utilizate doar ca lubrifianți externi, fără a fi introduși în vagin. Se recomandă utilizarea unor lubrifianți pe bază de apă pentru a înlesni actul sexual.

3. Este normal să am uscăciune vaginală la vârsta mea?

Senzația de uscăciune în zona genitală poate apărea la orice vârstă, însă este mai frecventă în perioadele de perimenopauză și menopauză, din cauza nivelului scăzut de estrogen. Alte cauze pot include stresul, anumite medicamente, contraceptivele hormonale, alăptarea sau utilizarea produselor iritante. Dacă uscăciunea vaginală afectează starea ta de bine, este indicat să consulți un medic ginecolog.

4. Poate fi uscăciunea zonei intime un simptom al unei afecțiuni medicale?

Da, uscăciunea vaginală poate fi un simptom al unor afecțiuni medicale, cum ar fi sindromul Sjögren, diabetul, dezechilibrele hormonale sau infecțiile vaginale. De asemenea, poate apărea ca efect secundar al anumitor tratamente, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia.

Concluzii

Uscăciunea vaginala este o afecțiune pe care probabil o vei avea la un moment dat în viață, putând conduce la contacte sexuale dureroase, o senzație de iritare sau de mâncărime și disconfort în zona genitală. Din fericire, există numeroase soluții pentru a contracara această problemă. Este important să cauți ajutor de specialitate atunci când uscăciunea vaginală persistă sau este însoțită de complicații.

Poți beneficia astfel, de tratament personalizat și consiliere pentru ameliorarea simptomelor și pentru a te bucura din nou de un stil de viață așa cum îți dorești. 

Consultă lista noastră de prețuri, fă o programare la Sphera Clinic, o clinică pentru sănătatea femeii mature.

WE SEE YOU

Solicită o programare